IZVOARE DE FILOSOFIE
Perspective filosofice asupra morții.
Raportarea filosofilor la moarte din Grecia Antică până în zilele noastre
Sunt unele subiecte pe care le abordăm cu plăcere și altele de care ne ferim să le spunem pe nume. Tema morții este, în cele mai multe cazuri, încadrată în ultima categorie, apărând în discursul nostru ca un fel de „tabu lingvistic”. În general despre moarte nu se vorbește și, cum spune proverbul, „despre morți, numai de bine”. Cu toate acestea, o radiografie a raportării filosofilor la moarte de-a lungul timpului ne-ar putea învăța cum să privim acest fenomen mai detașat și mai cu niște ochi mai puțin temători. În aceste zile în care subiectul este pe buzele tuturor, emisiunea Izvoare de filosofie propune o dezbatere filosofică privitoare la problema morții, așa cum a fost ea văzută în filosofie.
Încă din cele mai vechi timpuri, problema morții a fascinat mințile filosofilor. De la viziunea sumbră despre viață din Grecia Arhaică, până la cele mai actuale tematizări filosofice ale morții care văd moartea ca un „sfetnic înțelept”, mintea celor mai subtili gânditori a încercat să pătrundă dincolo de acest „punct limită” al vieții noastre. Este moartea sfârșitul vieții înseși sau doar un „nou început”? Ce spune despre noi modul în care ne raportăm la moarte? Poate fi moartea gândită ca măsură a vieții?
Asupra acestor întrebări și a altora similare mă voi apleca împreuna cu Constantin Aslam la Radio România Cultural în cadrul emisiunii Izvoare de filosofie. Începând cu ora 21.10 vă aștept pe undele radio pentru o scurtă dezbatere despre singura certitudine a vieții noastre și despre modurile în care ne putem raporta la ea.