Comanda „Urmașii Lui Dionysos”, prima carte despre DJing din România! CLICK AICI!
EXISTENŢA DIGITAL Ă
Studii de filosofie a virtualităţii

Odată cu apariția computerelor și cu dezvoltarea puterii de calcul, tehnologia contemporană a devenit capabilă să genereze nu doar niște instrumente pentru îndeplinirea sarcinilor noastre cotidiene, concrete, ci și un mediu de satisfacere a nevoilor spirituale ale omului. În măsura în care nu folosim mediul digital doar pentru a ne plăti facturile, a ne chema un taxi sau a rezerva o cameră de hotel, ci și pentru a ne informa, a accesa cunoașterea întregii umanități și a împărtăși propriile idei cu semenii noștri, mediul digital are potențialul de a fi un sediu pentru viața spirituală a omului contemporan, dar și o rătăcire a acestuia. Existența omului contemporan devine astfel
scindată între existența concretă, cotidiană, și cea digitală sau virtuală. Așa stând lucrurile, putem spune că, odată cu apariția mediului digital, apare un element necunoscut omului în nicio altă epocă a istoriei sale: virtualul digital.              Înțelegerea în termeni proprii a acestui mediu este sarcina pe care filosofia actuală e chemată să o interogheze și, pe urma acestei interogări, să ofere cadrele conceptuale necesare înțelegerii virtualului. Dar, în măsura în care virtualul digital se configurează ca un nou mediu de existență al omului, sarcina despre care vorbim nu este nici simplă, nici banală. Ea necesită mai mult decât punerea fenomenelor actuale, ocazionate de realitatea virtuală și de mediul digital, în cadrele conceptuale ale filosofiei tradiționale, necesită o reconfigurare a acestor cadre, care să permită tematizarea aspectelor istorice, ontologice, etice și estetice ale noțiunii de virtualitate în propria lor logică internă, dictată de felul în care mediul virtual se constituie prin intermediul tehnologiilor moderne de calcul.
              Volumul de față are ca miză tocmai tematizarea acestor cadre de înțelegere a virtualității, precum și interogarea principalelor provocări istorice, estetice, etice și fenomenologice ridicate de mediul digital și de virtualizarea existenței umane. Acesta este firul călăuzitor ce străbate toate cele cinci studii incluse aici și le dă o ordine și sistematicitate, care pot fi cu ușurință observate. Dacă parcurgerea acestor studii aduce un plus de claritate – cel puțin la nivelul definirii interogațiilor principale privitoare la virtualitate, dacă nu la nivelul răspunsurilor concrete – înseamnă că scopul volumului de față este îndeplinit.

Interviu despre „Existența Digitală. Studii de Filosofie a Virtualității” (16 Aprilie 2024 @ Orașul Vorbește/Radio România Cultural)